duminică, 7 septembrie 2014

Țebea

Azi am vazut o stire care mi-a placut: la  Tebea erau serbarile nationale.Cand am venit de la Felix am facut un popas acolo si aveam cateva poze,asa ca acum va voi arata cum am vazut eu Tebea intr-o zi oarecare."Țebea este un sat din județul Hunedoara, Transilvania, România. Aparține administrativ de comuna Baia de Criș.Este, totodată capitala regiunii istorice Țara Zarandului.Localitatea a fost întemeiată în secolul XIV. Aici, în locul numit "Panteonul Moților", se găsește “Gorunul lui Horea”. Este un stejar vechi de circa 400 de ani, cu circumferința de 9 m. Pentru a fi protejat de distrugerea prin uscare și putrefacție, în anul 1924 a fost legat cu cercuri de oțel și cimentat în interior. Pentru a permite dezvoltarea coroanei, a fost retezat la înălțimea de 9 m, de unde s-a dezvoltat o creangă laterală. Sub acest copac Horea i-a chemat la luptă pe moții iobagi. Lângă acest gorun (aflat în cimitirul satului) este îngropat Avram Iancu. În prezent (2008) creanga laterală a gorunului nu mai există, ci doar trunchiul cimentat, lipsit de viață." de la Wikipedia.


















Dacă doresti să participi , in fiecare luni ,publică pe blogul tău , un   articol (video,text,imagini) cu aceasta tema si daca vrei să-l impartasesti cu noi  inscrie articolul la   "Bună Dimineata Soare"!
Câteva mii de oameni au ajuns astăzi la Ţebea, unde au loc Serbările naţionale, în memoria lui Avram Iancu, de la moartea căruia s-au împlinit 142 de ani. Fostul lider transilvănean din vremea Revoluţiei de la 1848, devenit unul dintre personajele - simbol ale patriotismului, a fost înmormântat în cimitirul bisericii din Ţebea. Mormântul lui Avram Iancu şi "gorunul lui Horea" fac parte din complexul istoric din localitate, care devine în fiecare an, pentru o zi, un adevărat loc de pelerinaj. Oamenii din Ţara Moţilor, turiştii şi politicienii au asistat şi astăzi în număr impresionant la ceremonialurile organizat

Citeste mai mult: adev.ro/nbjgnz
În vederea bunei desfăşurări a manifestării, prefectura județului Hunedoara interzice accesul cu drapele sau însemne ale partidelor politice în spațiul consacrat evenimentului.
În timpul ceremonialului public, organizatorii recomandă un comportament decent, scandările afectând caracterul comemorativ al manifestării.
De asemenea, traficul rutier se va închide pe DN 76 la intrarea în Țebea în intervalele orare 11:00-11:15 şi 14:00-14:30, pentru a permite formarea gărzii de onoare, Situația din teren nu permite devierea circulaţiei pe rute ocolitoare, iar pe perioada restricţiei de circulaţie se va asigura doar deplasarea autovehiculelor destinate intervenţiilor de urgenţă.
Serbările Naţionale de la Ţebea se vor încheia cu un spectacol folcloric ce va avea loc pe o scenă amenajată în aer liber, pe Platoul Moților, la care sunt invitați interpreți de renume ai muzicii populare. Anul trecut, peste 5000 de persoane au luat parte la acest eveniment.
De profesie avocat, Avram Iancu făcea parte la Revoluţia de la 1848 dintre fruntaşii intelectualităţii transilvănene care lupta pentru emancipare socială şi naţională.
A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor publice de la Blaj şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate.
Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criş, şi a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, la umbra Gorunului lui Horea.
Câteva mii de oameni au ajuns astăzi la Ţebea, unde au loc Serbările naţionale, în memoria lui Avram Iancu, de la moartea căruia s-au împlinit 142 de ani. Fostul lider transilvănean din vremea Revoluţiei de la 1848, devenit unul dintre personajele - simbol ale patriotismului, a fost înmormântat în cimitirul bisericii din Ţebea. Mormântul lui Avram Iancu şi "gorunul lui Horea" fac parte din complexul istoric din localitate, care devine în fiecare an, pentru o zi, un adevărat loc de pelerinaj. Oamenii din Ţara Moţilor, turiştii şi politicienii au asistat şi astăzi în număr impresionant la ceremonialurile organizate în memoria lui Avram Iancu.

Citeste mai mult: adev.ro/nbjgnz

14 comentarii:

  1. Frumos reportajul tau! Nu stiu de ce dar mie mi-au dat lacrimile.... cred ca imi este asa un pic dor de lucrurile frumoase din Ro!
    pupici buni, sa ai o saptamana minunata! ♡

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe urmele lui Avram Iancu! :)
    Frumoase peisaje.
    Sper ca din frumusetile care mai sunt prin RO sa nu ramana doar... trunchiuri cimentate, fara viata.
    Saptamana minunata sa iti fie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunate privelisti! Din pacate eu nu am apucat sa vizitez prea multe locuri din tara ! Si timpul zboara asa de repede ....

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca grija fiecarui roman ar fi sa intretina si sa transmita istoria si traditiile poporului, mult ar mai avea tara de castigat! Nimic nu este mai optimist decat sa iti stii radacinile adanc infipte in glia stramoseasca.
    Minunat fotoreportajul tau!
    O saptamana cat mai placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Numai denumirea Tebea,te face sa opresti si sa vezi,dupa ce ai tot invatat despre eroii ei.

      Ștergere
  5. am vazut si eu la TV cate ceva din aceste serbari dar iata ca tu ai vazut mai mult si mai frumos cu ochii tai :)
    multumim ca le-ai impartasit cu noi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand am vazut dealul cu oameni,mi-am amintit de imaginea lui din imaginile pozate.Asa am postat .

      Ștergere
  6. Superbe meleaguri,iar pozele tale sunt minunate!
    O săptămână minunată îți doresc draga mea!
    Îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  7. Avem atatea locuri incarcate de istorie. Multumim ca ne-ai adus aminte de acesta! Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ma bat cu caramida in piept de mare patrioata,dar sunt locuri despre care ai invatat,ai auzit si cand le vezi te incanta.

      Ștergere